Tværfaglig temauge om Sydkorea for 0.-6. kl., oktober 2017

Ugen er gået med at besøge seks forskellige miniværksteder i aldersblandede grupper, lave udstilling og se tossede tegnefilm. Børnene har hørt fortællinger fra Sydkoreas historie og tegnet til, de har lært en masse om traditionelle masker og vifter og har selv forsøgt sig med at lave dem, og de er blevet klogere på Sydkoreas geografi, skrifttegn og tro. Vi lærere er alle enige om, at det har været en fornøjelse at have besøg af de forskellige grupper i værkstederne, hvor børnene har taget godt imod stoffet, har hjulpet hinanden og er gået på opgaverne med krum hals. Dette kunne vi også tydeligt se, da vi var rundt i klasserne og se miniudstillinger med produkter fra den forgangne uge.

Et af højdepunkterne i ugen var, at Evan med hjælp fra Anne holdt et foredrag for os om sit hjemland – det gav os en fornemmelse af, at Sydkorea ikke bare er et eller andet land langt, langt væk, men at der bor rigtige mennesker, som går i skole, arbejder og spiser aftensmad. Vi så nemlig billeder af det lejlighedskompleks, hvor Evan er vokset op, af basketballbanen, hvor han spillede og øvede sig, og af de skoler, som han har gået på. Nå, ja, og vi så en masse spændende mad, som vi måske ikke lige kunne tænke os at smage alt sammen – søpølse fik i hvert fald ikke gode anmeldelser fra børnesmagsdommerpanelet. Men hvor var det dejligt at Evan fortalte os om det hele – godt gået, Evan, og 대단히 감사합니다.

Og så er der ellers dømt efterårsferie!

Billedkunstuge i 0.-7. kl., oktober 2017

0.-7. kl. har haft billedkunstuge, mens 8. og 9. har haft uddannelsesuge.

Børnene i 0.-7. kl. har alle arbejdet i tre ud af fire forskellige værksteder i ugens første tre dage:

  • Genstandstegning med Christine – Christine havde tømt skuffer og skabe for sko, pyntegenstande og frugt og grønt. Børnene skulle så arbejde med lys og skygge, hurtigtegning, opstilling og også med at tegne hinanden. Det kom der mange flotte tegninger ud af og masser af øvelse.
  • Tryk med Anne – I Annes værksted blev der arbejdet med linoleums- og monotryk. Der blev skåret, malet mønstre, rullet og valgt farver, mens billederne voksede frem og blev hængt til tørre i Ilds klasselokale og pyntede!
  • Stopmotionfilm med Morten – Børnene lavede seje stopmotionfilm ved hjælp af deres tablets eller mobiler. Små figurer eller store mennesker blev bevæget og flyttet bid for bid, mens der blev taget billeder, så børnene kunne fortælle små animerede historier og vise dem frem for hinanden.
  • Ordbilleder med Susie – Der blev klippet og klistret og stavet i Susies værksted. Alle børnene havde et omrids af et hus, som skulle udfyldes med de ord, som er vigtige at have i et hjem. Der var præfabrikerede ord som “hus”, “hjem”, “mur”, “kærlighed” og “varme”, men mange af børnene fandt hurtigt på at lave deres egne ord af de eksisterende, så “Netflix” og “livsglæde” f.eks. også kunne limes på.

Torsdag fik vi besøg af Angel, som var med til at lave det dejligste værksted. Næsten hele festsalen var blevet dækket af med pap og plastik, der var hængt store stykker papir på væggene og lagt endnu større stykker ud på gulvet, og så spillede Angel ellers på smukkeste vis for os, mens børnene malede til og også skiftedes til at male videre på hinandens billeder.

Senere på dagen gav Angel en lille koncert sammen med sin nabo og afsluttede med ønskekoncert, så vi kunne vælge sange fra sangbogen.

Meget af fredagen gik med færdiggørelse af værker, oprydning og klargøring til ferniseringen kl. 12.35 – og sikke en fernisering! Hele festsalen bugnede af tegninger, malerier og chromebooks, der viste stopmotion. Spisesalen var også godt fyldt op, og ville man se tryk, måtte man lige en tur ned i Ilds klasselokale. Og efter mange indtryk og en spændende uge gik vi alle på weekend, og den var fortjent!

Til sidst skal der lyde en stor tak til Christine for det store og gode arbejde, hun lagde i sit værksted og med børnene, til Angel for fed musik og fortælling, til Kristina og Pia for at huske alle de ansatte på Lærerens dag, og sidst, men ikke mindst, til Inge for det smukke klaverspil til flere morgensamlinger i løbet af ugen.

Afsked med Gitte, 29. september 2017

Så kom dagen, hvor vi alle skulle sige farvel til Gitte, så hun kan fortsætte sit skoleliv på Samsø Skole.

Vi spiste alle frokost sammen, hvorefter Vand, Ild og Luft sammen med skolens ansatte sang en farvelsang til Gitte.

Flere børn havde farvelhilsner, som blev overrakt, der blev holdt tale og givet et smukt billede til Gitte af skolens ansatte, og så afsluttede børnene fra Jord seancen med at synge en meget fin afskedssang sammen med Ann (Smillas og Floras mor), hvor børnene gav Gitte blomster undervejs i sangen.

Her fra Onsbjerg Lilleskole kan vi kun sige tusind tak til Gitte for de år, hun har været hos os. Vi er kede af, at hun ikke skal være på vores skole mere, men vi er meget glade for, at vi stadig kan løbe på Gitte forskellige steder på øen, og at hun gerne vil besøge os en gang imellem – især ved frokosttid.

Tak for kage, Gitte, og ha’ det nu godt på dine nye skole!

Jord, Vand og Ild til LMS-koncert, 28. september 2017

Levende Musik i Skolen er et tiltag, der gør, at vi hvert år kommer ud at høre en koncert med et udvalgt orkester inden for en bestemt genre. I år var Jord, Vand og Ild i Kultursalen for at høre folkemusik med orkesteret Babulja, og det gik ikke stille for sig.

Der var sang og dans og grin, og så var det dygtige musikere, der kunne lidt af hvert på deres instrumenter.

 

Naturvidenskabsuge, september 2017

Igen har vi været vidt omkring i naturvidenskabsugen. Jord undersøgte vejret, Vand undersøgte… vand, og Ild og Luft var bl.a. på vulkaner, jordskælv og pladetektonik.

Ugens første fire dage begyndte alle med et naturvidenskabeligt foredrag fra lærerne, og vi hørte om jordskælv, robotter, solsystemet og dyrenes verden.

Der har været lavet mange (mere eller mindre) vellykkede forsøg i ugens løb, der har været videnskabelig strandtur for de ældste grupper, koncert for de yngste, og så har Samsø Friskoles overbygning været på besøg for at være med til de forskerforedrag, som Luft skulle høre.

Luft fik nemlig besøg af Louise Kindt fra ScienceAtHome, som er atomfysiker og arbejder med at bruge computerspil til at løse komplekse problemer inden for sit forskningsfelt, og af Niels Harrit, der fortalte om sammenstyrtningerne 11. september og fysik.

En rigtig god og spændende uge i naturvidenskabens tegn er gået, men heldigvis er der masser af naturvidenskab tilbage, som vi kan tage fat på næste år.